Gangvag
RosaHuset
Friskis

Energismarta tips

Med enkla åtgärder kan man åstadkomma mycket. Vi vill på detta sätt göra dig medveten om hur du kan hjälpa oss med vårt arbete för en bättre miljö.
Här presenteras några enkla metoder som hjälper att undvika onödigt miljöpåverkan

VÄDRA MED MÅTTA

Lufta rummet effektivt så undviks att termostaten drar på värme i onödan.

BELYSNING

Se till att släcka belysningen i rum du inte vistas i och släck alltid belysningen när du går från kontoret. Satsa på lågenergilampor som är utformade för att dra mindre energi.

UNDVIK STANDBY-LÄGE

All elektronik i standby-läge stjäl energi. Stäng av din dator, skärm och annan elektronik på huvudströmbrytaren. En dator som står på dygnet runt kan kosta upp emot 1 000 kr per år. Dra också ur laddaren till mobilen ur vägguttaget.

BEGRÄNSA ANTALET ELEKTRONISKA APPARATER

Byt gärna till multifunktionella apparater, till exempel en skrivare med scanner, fax och kopiator i ett.

SOPSORTERA

Släng rätt saker på rätt ställe så ger det möjlighet till återanvändning och energiåtervinning.

VÄRME

Sänk inomhustemperaturen 1 grad och minska energiförbrukningen med 5%. Om det känns varmt inomhus, sänk inomhustemperaturen istället för att öppna fönster. Placera inte möbler framför elementen. Persienner och gardiner kan med fördel dras ned vid dagens slut. De isolerar om nätterna och hjälper till att hålla kvar värmen i lokalen.

VATTEN

Diska inte under rinnande vatten. Använd en energisnål diskmaskin. Om kranen droppar eller toaletten rinner, felanmäl detta till Diös.

STÄDNING/MATLAGNING

Använd lock när du kokar mat eller vatten och minska energiförbrukningen med 30%. Konsumera ekologiska produkter.